Település:
Zala megye, Vonyarcvashegy


 

 

 

Balatoni Halászok emlékműve

A Balatoni Halászati Részvénytársaság megalakulásának 100. évfordulója tiszteletére állították Vonyarcvashegyen

Balatoni Halászok emlékműve
GPS: 46.75571, 17.317051999-ben létesült a Balatoni Halászok parkja, amely a turisták kedvelt emlékfotó készítő helyévé vált.


A Balatoni Halászati Részvénytársaság megalakulásának 100. évfordulója tiszteletére állították Vonyarcvashegyen a Balatoni halászok emlékművét. A Balatoni halászok parkjában látható, 1999-ben emelt alkotás egy bödönhajót formál, s a hajó és a halászok alatti kövek úgy kerültek elhelyezésre, mintha a Balaton hullámaiban folyna éppen a halászat. Először az új kőkori ember készített vízi járművet magának, egyetlen fatörzsből, melynek a belsejét kivájta, s ez lett a bödönhajó.

Ez aztán 1862-ig kizárólagos vízi járműve volt a balatoni halászoknak. Fennmaradt, hogy a keszthelyi halászok számára, Szabó János készítette az utolsó bödönhajókat 1897-be,n Vörsön. A leletként őrzött balatoni bödönhajók hossza általában 320-575 cm közötti, de bizonyos jelek utalnak arra is, hogy a XVI-XVII. századi Balatonon 12 m-t meghaladó hosszúságú és kb. 1,5 m magas hajók is léteztek, s ezekkel katonai csapatokat is szállítottak – például a törökök, Fonyód várának ostromához.

Forrás: vonyarcvashegy.hu