Kategória:
Életmód, egészség, Fogyókúra

Cikk írója:
Balaton Világa


Dinnye

Az egyik legnagyobb nyári kedvenc, de tudod, mi mindenre jó?

DINNYE - Az egyik legnagyobb nyári kedvenc, de tudod, mi mindenre jó?

A dinnye amellett, hogy tökéletes hűsítő csemege a meleg napokon, számos egészségügyi szempontból is igen jótékony hatást tudhat a magáénak.

Érdemes belőle napi szinten is fogyasztani egy-két szeletet, de akár azt is kipróbálhatod, hogy 24 órán át csak dinnyét eszel, szervezeted rendkívül hálás lesz majd érte.

Immunerősítő, rákellenes, vitamindús csemege

Bár a legtöbben elsősorban íze miatt kedvelik, érdemes tudni, hogy a dinnye az egyik vitaminokban és ásványi anyagokban leggazdagabb gyümölcs, annak ellenére is, hogy több mint 90%-át víz alkotja.

Sportolói szempontból is kiemelten fontos élelmiszer-TERMÉSZETES IZOTÓNIÁS ITAL

Ha a dinnye szót meghalljuk, rögtön azokra a forró nyári napokra gondolunk, amikor élvezettel harapunk a friss, hideg görögdinnye szeletbe. Bármilyen furcsa is, de az ún. izotóniás sportitalok cukortartalma arányaiban megfelel a görögdinnyében lévővel, mi több, még a nátriummennyiség is azonos. A kálium tekintetében kissé elbillen a mérleg a dinnye javára, bár ez a szívbetegek, lúgosító étrendet követők, méregtelenítő kúrán résztvevők szempontjából sokkal kedvezőbb tulajdonság.

Számottevő mértékben található benne A-, C- és B-vitamin, emellett káliumot, vasat, magnéziumot, cinket és szelént is tartalmaz, nem utolsósorban pedig jelentős antioxidáns-forrás, a gyümölcsök közül ugyanis az egyik legnagyobb mennyiségben tudhatja a magáénak a piros színért is felelős likopint, amely köztudottan segít megelőzni a gyulladások, a szívbetegségek, valamint a rákos megbetegedések kialakulását.

Egyél dinnyét egy napig!
A dinnyekúra kifejezés sokak számára ismerős lehet, előszeretettel ajánlják ugyanis a gyümölcs fogyasztását fogyókúrázóknak, elsősorban igen magas víz- és rost-, valamint alacsony kalóriatartalma miatt.

Bár huzamosabb ideig csak dinnyét enni nem ajánlott, ez ugyanis túl alacsony kalóriabevitelt jelent - különösen, ha valaki nehezebb fizikai munkát végez -, azt azonban szinte bárki kipróbálhatja, milyen, ha egy napon át csak ezt a gyümölcsöt fogyasztja. A bárki ebben az esetben természetesen egészséges felnőttet jelent, emellett a gyermekek és a terhes nők is kivételt képeznek, ha pedig bármilyen olyan állapotról tudsz, mely esetedben megakadályozná, konzultálj orvosoddal, mielőtt belevágsz.

A dinnye igen jó hatással van az emésztésre, így érdemes egynapos dinnyediétát tartani, amennyiben úgy érzed, az utóbbi időben túl nehéz ételeket fogyasztottál, esetleg puffadás és rossz közérzet gyötör.

A gyümölcs átmossa és tehermentesíti majd az emésztőrendszeredet, elősegíti a veseműködést, és vízhajtó hatása is van, így támogatva a szervezet salaktalanítását, méregtelenítését. A belek mellett a vért is tisztítja, nem véletlen, hogy úgy tartják, betegségek után is ideális lehet nagyobb mennyiségben dinnyét fogyasztani - utóbbi esetben azonban a megfelelő tápanyagpótlás érdekében nem elegendő a dinnye önmagában.

Előbbieken túl a dinnye, különösen hidegen, tökéletes táplálék, amennyiben émelyegsz, és hányingerrel küzdesz, emellett érdemes belőle többet fogyasztani akkor is, ha fájnak az ízületeid.

Ha kedvet kaptál az egynapos dinnyediétához, gyakorlatilag csak egyetlen szabályt kell betartanod: fogyassz dinnyét megfelelő folyadékpótlás mellett, mennyiségi korlátok nélkül - ez azt jelenti, hogy akkor és annyi dinnyét ehetsz, amennyit és amikor csak szeretnél.
Ha azonban mindezt túl monotonnak tartod, nyugodtan kiegészítheted más gyümölcsökkel is, például turmix vagy saláta formájában.